Borelia burgdorfen (lyme)

De ziekte van Lyme is een bacterie dat Borelia burgdorferi genoemd word. 

Deze bacterie word meestal verspreid door een teken beet. 

Bij de mens 

Groot gedeelte van de teken in Nederland dragen deze bacterie met zich mee. Als je gebeten word is het dan ook noodzaak dat je het dier zorgvuldig verwijderd, de kop van het dier blijft vaak zitten. 

90% van de teken beten worden besmet met borelia burgendorferi. 

De symtomen bij mensen: 

  • Griepachtige klachten
  • Pijnlijke gewrichten 
  • Cirkel vormingen plekken rond de beet > dit hoeft niet. 

Bij de hond 

Honden lijken niet ziek te worden van de bacterie, alleen puppies kregen klachten. 

De symptomen bij honden 

  • Koorts 
  • Slechte eetlust 
  • Gewrichtsontsteking > Enkele maanden na de beet het  is dan meestal de poot die het dichts bij de teken beet zit. 

Is wel zo dat de meeste dieren geneeste uit zich zelf, sommige puppies hadden na een paar maanden weer klachten. 

Je zou dus denken dat het niks doet voor het dier, er zijn verschillende studies geschreven dat honden wel degelijk symptomen hebben zoals:

  • Nierproblemen 
  • Gewrichtsklachten 
  • Huidverandering 

 

In Nederland zijn er veel dieren die zich geënt hebben tegen de bacterie maar wel gewricht problemen krijgen, het is dan moeilijk te zeggen of dat door de bacterie komt of geërfd is. 

Nierproblemen 

Bij deze ziekte is het ook weer de vraag of het ook daadwerkelijk komt door de bacterie. Er zijn ook gezonde honden met de ziekte van Lyme maar geen nierproblemen hebben. 

De ziekte gaat samen met eiwit verlies door dat de dieren dit uitplassen. Ook wel Proteïneurie genoemd. De nieren kunnen beschadigen door de antilichamen tegen de bacterie maar het kan ook erfelijk zijn. 

 

Katten 

Katten hebben afweerstoffen tegen de bacterie en worden daardoor waarschijnlijk niet ziek. 

Afweerstoffen zijn stoffen die worden aangemaakt door het immuunsysteem, deze stoffen zorgen dat de groei van een bacterie tegen gehouden worden. 

Besmetting voorkomen 

Er zijn verschillende vaccins tegen de ziekte van Lyme. Toch word het niet aangeraden om deze de gebruiken. De meeste besmettingen maakt het dier niet ziek sterker nog word het dier ziek door de antilichamen. Hierdoor is vaccineren niet de beste keus. 

 

In Nederland is er een nieuw vaccin. In dit vaccin zitten 3 van de 11 soorten bacterieën. Dit zorgt dat de hond antilichamen maakt die door de teek tijdens het bloedzuigen worden opgenomen. Bij de teek komt het niet in de darmen waardoor de ziekte van Lyme niet doorkan dringen naar de slijmvliezen van de teek hierdoor word de overdracht minder. 

Wat zeker word aangeraden is een tekenband, dit voorkomt dat een teek bijt. 

Vaccins is een Sprik met dode of verzwakte ziektekiemen hierdoor gaat het lichaam antilichamen aan maken. Die zorgen er weer voor dat als de bacterie of virus in het lichaam in dringt het bestreden kan worden door het lichaam zelf.  Ook wel antistoffen genoemd. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb