Hondenziekte
Deze ziekte word ook wel de ziekte van carré of canine distemper.
Deze ziekte word veroorzaakt door een virus dat vervolgens een ontsteking kan geven van de
- neus
- luchtwegen
- longen
- maag en darmen
- minder voorkomend bij de ogen, huid en hersenen
Het komt voor bij honden en fretten, deze dieren kunne hieraan overlijden.
In Nederland word tegen de hondenziekte geënt. Als uw dier is gevaccineerd is kan het nog wel ziek worden alleen zulle de klachten zijn over het algemeen minder ernstig. Een goedkopere rashonden of honden uit het buitenland hebben een grotere kans op hondenziekte.
symptomen
- luchtwegen (meeste patiënten). De dieren hebben neusuitvloeiing, ooguitvloeiing, hoesten, benauwd of longontsteking. ( afbeelding b)
- Maag- en darmen (meeste patiënten). De dieren willen dan niet eten. (anorexie). Braken en diarree het kan dat er in de ontlasting bloed zit. (afbeelding d)
- Neurologische problemen. (sommige patiënten). deze symptomen kunnen zich vertonen na 1-3 weken soms zelfs later. Deze symptomen verschillen. Epilepsie, spierzwakte, verlamming, evenwichtsstoornis, spierkrampen, stijfheid of pijnlijk reageren bij aanraken.
- Huidproblemen (sommige patiënten). Ook hier heb je verschil in het kunnen puistjes zijn tot verdikking van neusspiegel of voetzooltjes. ( afbeelding c)
- Ogen (zelde). Dit is een ontsteking van het vaatbed in de ogen. Plotselinge blindheid > Oogzenuwontsteking, de ogen zijn dan meestal troebel. Ook kan het zijn dat het netvlies los laat of afsterft. (afbeelding a)

Behandeling
Voor deze ziekte bestaat geen specifieke behandeling, een symptomatische behandeling kan uw hond ondersteunen en helpen.
- Opname voor verpleging
- Infusen
- Middelen tegen overgeven
- Dwang voeding
- Breed spectum antibiotica (doxycycline)
Quarantaine
Als er bij een dier een verdenking van hondenziekte is moet het dier ten alle tijden in quarantaine. Anders kan het dier andere vooral zwakkere dieren besmette. Als het dier uit quarantaine is mag het dier 4 weken niet in contact komen met andere dieren, met name zwakkere dieren.
Het virus is gelukkig makkelijk te doden in de omgeving. Door middel van desinfectie middelen, hitte of uitdroging.
Incubatie
3 tot 6 dagen na de infectie heeft het dier koortspieken, Deze worden vaak gemist door de eigenaar.
1 tot 4 weken na de infectie krijgen de meeste dieren andere symptomen. De ontsteking van kleine hersenen treedt meestal op na 3 maanden na de eerste verschijnselen.
Incubatie> Kan verwijzen naar uitbroeding of broedperiode van eieren of de tijd tussen de besmetting en de eerste klinische symptomen.
In dit geval betekend het tweede.
Bescherming tegen het virus
In Nederland worden pups tegen deze ziekte geënt. Ook als de pup nog bij zijn moeder drinkt en de moeder is geënt is de pup beschermd. Als de pup is gestopt bij het drinken bij zijn moeder is het dier nog 5 maanden beschermd, hierna moet de pup zelf weerstand opbouwen. Meeste pups worden tussen 9 en 12 weken gevaccineerd.
Maak jouw eigen website met JouwWeb