Feline Herpes (niesziekte) 

Dit virus is een veel voorkomende aandoening bij katten. De ernst van dit virus kan erg sterk verschillen. 

In Nederland worden katten standaard geënt. De dieren kunnen het virus klacht vrij dragen maar ze kunnen er ook sterk onderlijnen. 

 

 

Oorzaak 

Deze ziekte word vooral veroorzaakt door het feline herpes virus en algehele malaise. 

Feline herpes is een bacterie die bij mensen ook een koorslip veroorzaakt, Katten komen er net als mensen moeilijk vanaf. Dus de klachten kunnen blijvend terug komen. Algehele Malaise staat voor ongemak of ziekte, hiermee word bedoelt de ontstekingen die de dieren door het virus krijgt. 

Symptomen 

Meest voorkomende symptomen. 

  • Niesen, verkouden ( neusuitvloeing ) 
  • Ontstoken ogen (ooguitvloeing )
  • Sloomheid 
  • Geen eetlust (uitdroging )
  • Koorts 

Jonge dieren hebben vaak heftigere klachten dan oudere dieren. Hoe jonger het dier is hoe zieker het is. 

 

Sommige dieren hebben ook. 

  • Kwijlen in overmaten, keelpijn, zweren in de keel. (de zweertjes op de tong en gehemelte worden veroorzaakt door het virus.) 
  • Beschadiging hoornvlies (ogen )
  • Hoesten veel  (benauwd)
  • Lopen kreupel 
  • Longontsteking 
  • Gezwollen poten en kop 
  • Abortus ( dode jongen)

 

 

Diagnose 

Vaak word de diagnose gesteld op een klinisch beeld en zijn er geen onderzoeken nodig. Als de dierenarts twijfelt kan er een monster afgenomen worden voor een test genaamd PCR. 

Hierbij word er gekeken of erfelijk materiaal van het virus in het bloed zit van het dier. (DNA)

Behandeling 

Een virus kan je helaas niet met een antibiotica verhelpen. Feline herpes word dan ook symptomatisch behandeld. Dit houdt in dat de dieren wel antibiotica krijgen voor de ontstekingen die door de bacterie veroorzaakt wordt, helpen bij het eten, pijnstilling en neusspoelen. 

Bij ernstige gevallen word het dier opgenomen. Als de dieren in groepen leven worden ze in quarantaine gezet. Dit virus is namelijk makkelijk overdraagbaar, via slijmvliezen dus snot, speeksel en tranen maar ook via kleren en schoenen. Zelfs direct contact kan al een ziek dier veroorzaken. 

 

Het virus kan helaas niet blijvend verholpen worden, de dieren kunnen wel van de symptomen afkomen maar ook deze kunnen blijven terug komen. Zelfde als een koortslip bij mensen. 

Het kan ook zo zijn dat het dier helemaal niet van de symptomen afkomen of in het ergste geval overlijden. 

Voorkomen 

De katten kunnen gevaccineerd worden dit is helaas geen garantie dat de dieren niet ziek worden. De klachten zullen minder ernstig zijn. Als de kat op een plaats komt waar veel andere katten komen is de besmetting kans ook groter. Vermijd dit.

Het virus kan buiten de kat 10 dagen overleven en desinfectie middelen werken niet. Alleen hitte. 

Chronische niesziekte 

Als dieren acute niesziekte hebben en genezen kunnen de dieren vergroeiingen krijgen is neus. Hierdoor blijft er slijm hangen en blijven de dieren verkouden en is een voedingsbodem voor de bacterie en zullen er ontstekingen volgen. Soms kan het virus actief terug komen. 

Er is helaas geen behandeling mogelijk. De klachten kunnen wel verlicht worden door medicatie (oogdruppels of neusdruppels en stomen),